• Suomi
  • Svenska
  • Русский
  • English

Hankkeita vuonna 2019

Elintarvikeosaaminen kehittyy yritysten ja oppilaitosten yhteistyössä

Hanke: ETEVÄ – Etelä-Karjalaisella elintarvikeosaamisella Eurooppaan
Toteuttaja: Saimaan ammattiopisto Sampo 2018–2019

Saimaan ammattiopisto Sammon toteuttamalla Eteläkarjalaisella elintarvikeosaamisella Eurooppaan -hankkeella mahdollistetaan elintarvikealan ja liiketalousalan opiskelijoille yhteisiä oppimistilanteita yrityskumppaneiden kanssa.

Tavoitteena on vahvistaa Etelä-Karjalan elintarvikealan yritystoimintaa ja kehittää yritysten liiketoimintaa. Elintarvikealan yritysten erikoisosaamista kehitetään muun muassa tarjoamalla tietoa erityisruokavalioista ja elintarvikealan trendeistä.

Hankkeella vahvistetaan myös leipomo-konditoria-alan opettajien ammattiosaamista, jotta he voivat entistä paremmin tuottaa laadukasta koulutusta elintarvikealan opiskelijoille ja tukea näiden ammatillisen osaamisen kehittymistä.

Hankkeen kohderyhmänä ovat elintarvikealan ja liiketalousalan opiskelijat Etelä-Karjalan alueella sekä opettajat ja alan yritykset Suomessa. 

Lisätietoa täältä.
 

Xamk mukana kouluttamassa elintarvikeviennin osaajia

Hanke: Elintarvikeviennin osaaja
Toteuttaja: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (yksi toteuttajista) 2018–

Elintarvikeviennin Osaaja -hankkeen tavoitteena on lisätä elintarvikealan yritysten vientiosaamista tuottamalla ja pilotoimalla Elintarvikeviennin osaaja -koulutusohjelma (30 op), joka täyttää ammattikorkeakoulutasoisen erikoistumiskoulutuksen kriteerit. Koulutus perustuu elintarvikealan erityistarpeisiin ja lähtökohtiin.

Kohderyhmänä ovat kasvuhakuiset elintarvikealalla toimivat pk-yritykset sekä elintarvikeviennin osaajiksi haluavat henkilöt, joilla on soveltuva, vähintään amk-tasoinen tutkinto tai vankka kokemus elintarvikealalta.

Ensimmäinen koulutus alkoi syksyllä 2018. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu.

Lisätietoa ja yhteystiedot täältä.

 

Löydä syötävää puutarhasta ja luonnosta

Hanke: Yhteinen puutarha
Toteuttaja: Lähiruuan ystävät 2018–2020

Yhteinen puutarha on Elimäen Mustilan koulun pihapiiriin syntyvä yhteinen olohuone, joka tarjoaa lämminhenkisen tilan oppia puutarhanhoitoa, pienimuotoista ruuan tuottamista ja keräilyä sekä puutarhan ja luonnon antimien hyödyntämistä ruuanlaitossa.

Yhteinen puutarha toteutetaan Leader-rahoitteisessa hankkeessa, jonka tuloksena Puukoulun pihalle tulee yhteiseen käyttöön mm. hyötykasvimaa, komposteja, puutarhan oleskelualueita ja leikkipaikka. Alueesta luodaan vetovoimainen kauniiden istutusten ja ympäristötaiteen avulla. Puutarhaa hoidetaan yhdessä, ja satoa hyödynnetään yhteisissä ruoanlaittotuokioissa ja iltamissa.

Yhteinen puutarha toteutetaan talkoilla ja kursseilla, joiden oppeja osallistujat voivat soveltaa myös kotonaan. Kurssien aiheina ovat esimerkiksi kasvimaan perustaminen, kasvihuone, ikkunalautaviljely, mehiläistenhoito, villiyrtit, kompostointi, elävät aidat sekä luonnon- ja kierrätysmateriaalien hyödyntäminen puutarhassa.

Yhteisen puutarhan toiminta luo mahdollisuuksia pienyrittäjyyteen ja kylän elinvoimaisuuden säilyttämiseen. Hanke tuo paikallisia toimijoita ja asukkaita yhteen ideoimaan ja toteuttamaan uudenlaista yhteistyötä, verkostoa ja talkooperinnettä. Näin ihmiset voivat sitoutua ja aktiivisesti osallistua oman asuinalueensa luomiseen ja yhteisten ruoka- ja muiden tapahtumien järjestämiseen myös hankkeen jälkeen.

Hankkeen tapahtumista ilmoitellaan mm. hankkeen Facebook-sivulla ja Lähiruuan ystävien lähiruoka.fi-sivustolla.

Päivitetty 03.01.2019 - 14:30