• Suomi
  • Svenska
  • Русский
  • English

Vuonna 2012 päättyneitä hankkeita

Maaseutumarkkinat Kotkassa

Hanke: Maaseutumarkkinat Kymenlaaksoon
Toteuttaja: Kehittämisyhdistys Sepra ry 2011–2012

Kehittämisyhdistys Sepra ry järjesti hankerahoituksella Kymenlaakson maaseutumarkkinat Kotkan satamassa vuosina 2011 ja 2012. Maaseutumarkkinat ovat tarjonneet keskellä kaupunkia tapahtuman, jossa voi tutustua laadukkaisiin, maakunnan omien tuottajien ja taitajien tuotteisiin ja palveluihin. Tarjolla on ollut lähiruokaa, käsitöitä ja ohjelmaa lapsille. Yhdistykset ovat esitelleet markkinoilla toimintaansa ja kertoneet maaseudun elämästä ja tapahtumista. 

 

Yhteistyötä maaseudun ja kaupungin välille

Hanke: Maaseutu- ja kaupunkialueiden yhteistyöverkosto
Toteuttaja: Lappeenrannan kaupunkikeskus Lakes ry 2010–2012

Lappeenrannan kaupunkikeskus Lakes ry:n hankkeessa vahvistettiin maaseudun ja kaupunkialueiden yhteistyöverkostoa ja maaseudun yrittäjien liiketoimintaa ja markkinointikanavia. Tärkeä osa hanketta oli lähiruuan käytön edistäminen.

Hankkeella elävöitettiin Lappeenrannan Kauppatoria ja vahvistettiin torin asemaa paikallistuotteiden myynti- ja ostopaikkana. Sen aikana torilla järjestettiin vuodenaikojen ja satokauden mukaisia teema- ja markkinatapahtumia. Tavoitteena oli, että maaseudun pienyrittäjät lähiruoan tuottajista käsityöläisiin lisäävät ja monipuolistavat torin tarjontaa. 

 

Pohjatyötä lähiruokamyymälälle Etelä-Karjalassa

Hanke: Lähiruokaa kaupaksi
Toteuttaja: ProAgria Etelä-Karjala 2011–2012

Lähiruokaa kaupaksi -hankkeessa selvitettiin lähiruokayritysten mahdollisuuksia Etelä-Karjalassa. Tietojen pohjalta koottiin raportti, jossa on tietoa alueen lähiruoan tuottajista ja valmistajista, arvio markkina- ja kilpailutilanteesta, tietoa jo toimivista lähiruokamyyntipaikoista ja niiden menestystekijöistä sekä kartoitus potentiaalisista asiakasryhmistä. 

Hanke tarjosi yrittäjille mahdollisuuden verkostoitua ja luoda yhdessä hyvä henki, jonka pohjalta voidaan lähteä kehittämään lähiruualle myyntipaikkaa. Hankkeen tulosten pohjalta voidaan muun muassa arvioida, onko alueelle kannattavaa perustaa lähiruoan myyntipiste.

 

Prosessihygienia kuntoon joka tasolla

Hanke: LiKaTurva - teoriasta tehtaaseen. Prosessihygienian valmennushanke elintarvikealan yrityksille
Toteuttaja: Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia 2010–2012

LiKaTurVa -valmennushankkeessa tarjottiin prosessihygieniakoulutusta Kaakkois-Suomen elintarvikealan yrityksille. Eri puolilla Etelä-Karjalaa ja Kymenlaaksoa järjestettiin kymmenen koulutuspäivää, joiden aikana perehdyttiin muun muassa elintarvikelaitoksen tilasuunnitteluun ja hygieniavyöhykkeisiin, ilmanvaihto- ja puhdastilatekniikan merkitykseen elintarviketuotannossa, elintarvikeprosessien riskien arviointiin, hygieeniseen pakkaamiseen sekä henkilökunnan työhygienian merkitykseen elintarvikealan yrityksessä. Hanke tarjosi myös mahdollisuuden osallistua pohjoismaiseen hygienia-alan tapahtumaan Tanskassa.

 

Selvitys Kymenlaakson luomumarkkinoista

Hanke: Kymen Luomulaakso
Toteuttaja: Kuhilas ry., Kymenlaakson luomuviljelijöiden yhdistys 2011–2012

Kuhilas ry:n Kymen Luomulaakso -esiselvityshankkeessa selvitettiin Kymenlaakson luomumarkkinoiden tilannetta. Hankkeessa kartoitettiin meneillään olevat ja tiedossa olevat tulevat luomuhankkeet koko Suomessa sekä muut elintarvikkeisiin liittyvät hankkeet Kymenlaakson alueella. Samalla kartoitettiin Kymenlaaksossa toimivat luomutuottajat ja -tuotanto ja selvitettiin tuottajien toiveita ja kehittämistarpeita. Lue lisää...

 

Oppia ruisleivän tekoon ja lihanleikkuuseen

Hanke: Tanssiva leipuri
Toteuttaja: Maakansan kyläyhdistys ry 2011–2012

Maakansan kyläyhdistyksen järjestämän Tanssiva leipuri -hankkeen yhtenä tavoitteena oli valmistaa ruokaa  ja hyödyntää paremmin luonnon antimia. Tanssiva leipuri kuului Lisää elämää kylätaloihin -koordinointihankkeeseen, ja siinä järjestettiin muun muassa kokkauskursseja.

Ruisleipäkurssilta osallistujat saivat leipomistaidon lisäksi mukaansa ruisleivän juuren. Kylän aktiivisen metsästysseuran jäsenet puolestaan saivat oikeaoppiset lihanleikkuun opit hankkeessa järjestetyllä lihanleikkuukurssilla.

 

Ilmakuivattua kinkkua Luumäeltä

Hanke: Ilmakuivattuja lihatuotteita a la P.O.R.K. 
Toteuttaja: Saparokuja Oy 2011–2012

Ilmakuivattuja lihatuotteita a la P.O.R.K. -projektin tavoitteena oli kehittää nopeutettu menetelmä suomalaisten ilmakuivattujen sianlihatuotteiden valmistamiseksi ja kehittää aivan uusi, suomalainen tuotantoprosessi. Lähtökohtana oli liiketoiminnan kehittäminen hankkeessa tehtävän tuotteistamisen ja kaupallistamisen pohjalta. Lue lisää...

Päivitetty 03.01.2019 - 14:59