• Suomi
  • Svenska
  • Русский
  • English

Matintalon tila

Tuotteet

Tilamyymälästämme saa tuoreita ylämaannaudan lihatuotteita, kuten fileitä, entrecoteta, paisteja ja keittolihaa. Pakasteena jauhelihaa, suikaleita, sisäelimiä ja ossobucoa. Myytävänä on myös grillimakkaraa ja säilykettä.

Palvelut

Matintalon tilalla kasvatetaan ylämaankarjaa, ja tilamyymälästä saa suoramyyntinä ylämaannaudan lihaa. Ostoksilla käydessä voi tutustua tilan ympäristössä laiduntaviin upean näköisiin eläimiin.

Matintalon luomutila – Lihaa, luonnollisesti

Highland Cattle – ylämaannauta – "haikku"

Haikku-karjamme saapui tilallemme Rautjärven Miettilään eräänä sumuisena toukokuisena yönä vuonna 2007. Karjamme on kasvanut vuoteen 2013 mennessä noin 65-päiseksi. Highland Cattle on vanha lehmärotu. Highland-nauta on luonteeltaan rauhallinen ja peloton. Se kiintyy omiin alueisiinsa ja omaan hoitajaansa. Kuten muutkin alkuperäisrodut, highlandit ovat harvoin sairaita.

Highland on säilyttänyt monia villille laumaeläimelle ominaisia luonteenpiirteitä, ja laumassa vallitsee tarkka arvojärjestys. Haikkulehmän äidinvaisto on erittäin voimakas. Vasikan syntyessä emo voi olla suorastaan vaarallinen pari ensimmäistä päivää. Emot huolehtivat yhdessä vasikoistaan.

Highland-nauta kasvaa hitaasti. Highlandin liha on hyvin maukasta, tummaa ja marmoroitua ja lihassa on myös aavistus riistan makua. Me syötämme karjallemme ainoastaan omilta luomupelloiltamme korjattua esikuivattua säilörehua ja kuivaa heinää. Emme käytä ruokinnassa lainkaan väkirehua. Kauralitistettäkin käytetään vain vieroitus- ja käsittelytilanteissa. Syötämme eläimillemme säännöllisesti myös kivennäisiä, ja suolakivi on laitumella aina saatavilla. Talvisin karjamme saa nauttia myös kaadettujen puiden antimista, kuten havuista ja koivun silmuista. Puut toimivat myös oivallisina kyhnytys- ja rapsuttelupaikkoina eläimille!

Highland-vasikat vieroitetaan emoista noin kahdeksan kuukauden ikäisinä. Vieroitukseen käytetään aimo annos kauralitistettä ja kärsivällisyyttä!

Highland-sonni teurastetaan 3–4 vuoden ikäisenä. Siihen saakka se on saanut käyttäytyä rodulle tyypillisellä tavalla muiden sonnipoikien seurassa. Sonnimme teurastaa Louhen Liha Parikkalassa, ja jalostuksen hoitaa Tuote Savonlinna Oy. Teurastamolle on tilalta matkaa noin 60 kilometriä, ja eläimet kuljetetaan sinne itse. Koko tuotantoketjussa, aina eläimen syntymästä sen teurastukseen saakka, pyrimme kunnioittamaan haikulle tyypillisiä käyttäytymistapoja. Näin eläin ei stressaannu missään vaiheessa.

Tilalla on siirrytty luomuviljelyyn vuonna 2009, ja eläimet siirrettiin luomutuotantoon keväällä 2012. Vaikka tilamme pellot ja eläimet ovat luomussa ja tilamme on luomutila, tuottamamme liha voi olla virallisesti luomua vasta kevään 2014 jälkeen.

Tilamyymälämme on avattu maaliskuussa 2010. Meiltä voit noutaa herkullista ylämaannaudan lihaa ympäri vuoden. Myymälä on avoinna lauantaisin ja pyhien aattoina klo 11–14. Muulloin palvelemme sopimuksen mukaan. Jos asut lähiseudulla (Parikkala–Imatra–Lappeenranta), voimme myös toimittaa tilaamasi tuotteet suoraan kotiovellesi!

Tilalla voi tutustua myös mahtavan näköisiin eläimiin ja seurata niiden touhuja!

Päivitetty 21.05.2018 - 23:02